Saya ketika ini…di saat ini…

P.S: hanni, raise your hand and pray…

“Tiada tuhan kecuali Allah Yang Maha Besar lagi Maha Penyantun, tiada tuhan kecuali Allah Tuhan “Arasy Yang Maha Agung, tiada Tuhan kecuali Allah, penguasa langit-langit dan bumi, Penguasa ‘Arasy Yang Mulia.”

sumber: http://www.resepirahsiaku.com

Advertisements

Fly away to Guangzhou

in Guangzhou for a week…

 

Away – Selama, Perak

Minggu ni outstation ke Selama, Perak. Mlm ni stay @ SSL Traders Hotel, Kamunting. Best hotel ni..WiFi laju…hehe

Via HTC

30 Hari Mencari Bahagia

Salam kebahagian untuk semua

Dah lama sangat x update blog ni..bln 10 n 11 a bit busy..kalo tgk entry2 pendek sblm ni [bukan entry pun, tajuk je]..asik away je kan?? asik2 outstation..penat mmg penat..byk benda yang nak ditulis dan dikongsi..tp x sempat..[alasan]. Lagipun notebook dah xde..dua2 kene amik masa rumah kene pecah hr tu.[sedih]…tp itu la..sejak akhir2 ni mcm2 plk dugaan menimpa..baru2 ni terlibat dengan accident on da way nak ke Melaka [outstation lagi]..Alhamdulillah tuan kereta xde pape..cuma mr. persona la yg tercedera..

Xpe la..lupakan perkara2 yang x best ni..fikirkan yang positif je..mesti ada hikmah setiap perkara yang berlaku..so tabah n redha hadapinya.

So, entry kali ni sy nak share tips-tips mencari bahagia. Saya dapat ilmu ni masa p kursus kecemerlangan di Genting. [wah…wah kemain lg..kursus di Genting..hehe]

30 Hari Mencari Bahagia

Hari 1: Ucapkan TERIMA KASIH mulai hari ini dan hari-hari berikutnya

Hari 2: Lihat hanya yang terbaik dan mengakui kekurangan yang ada

Hari 3: Mula melaksanakan kerja-kerja yang baik dan mulia

Hari 4: Akui kesilapan dan maafkan diri anda

Hari 5: Bersabarlah apabila merasa marah dan menerima  kritikan

Hari 6: Tunjukkan kemesraan pada yang tersayang

Hari 7: Jadilah seorang yang pemurah

Hari 8: Lihat yang terbaik ada pada orang lain dan jangan prejudis

Hari 9: Belajar menerima apa saja/ bersyukur seadanya

Hari 10: Kongsikan ilmu-ilmu yang ada dengan orang lain

Hari 11: Raikan hari penting bersama –sama

Hari 12: Jangan mudah bersangka buruk dan mulakanlah persahabatan

Hari 13: Ubah diri anda

Hari 14: Hormati perasaan orang lain

Hari 15: Sentiasa menjaga kerahsiaan

Hari 16: Hargai segala jasa baik dan pengorbanan orang lain

Hari 17: Berilah pujian tanpa teragak-agak

Hari 18: Lupakan kisah lama dan fokus pada masa depan

Hari 19: Jadilah seorang yang asertif

Hari 20: Atasi perasaan sedih / menyesal

Hari 21: Elakkan  perasaan untuk berebut kuasa

Hari 22: Buang  perasaan  dendam  yang  ada

Hari 23: Hentikan  kritikan  yang  tidak membina

Hari 24: Terima dan hormati orang lain seadanya

Hari 25: Berikan  galakan dan dorongan

Hari 26: Gunakan kata-kata yang positif

Hari 27: Bergembiralah dengan lawak jenaka

Hari 28: Berikan hadiah /cenderamata

Hari 29: Sebarkan berita gembira dengan orang sekeliling

Hari 30: Sentiasa bersyukur dengan apa yang ada

Sumber: Ceramah Pembinaan Personaliti & Keyakinan Diri oleh Jowel Bin Hj. Hassan, Pegawai Psikologi, Bahagian Agama dan Kaunseling PDRM

P.S: Jika bahagia yang difikirkan…maka bahagia yang akan dikecapi..

Outstation

Away to Sarawak for a week 20 – 25 Nov 2011…SMILE..

via HTC

Away – Genting Highland

Away to Genting, Pahang for a week.

Via HTC

away to Klate

s m i l e…

Previous Older Entries Next Newer Entries