Meraikan Kasih di Langit Syurga

Last few days jalan-jalan kat Jusco…nak cari hadiah.. hadiah besday. Actually xde idea nak belikan apa..masuk kat Popular..terus terpandangkan buku ni.. baru je belek 2-3 pages..terus jatuh cinta..tanpa fikir panjang terus je amik n bayar..

Balik umh..ingat nak la baca…tp x baik la kan, baca dulu buku tu,,lg pun tu kan hadiah..lps bg pada tuannya, then mtk la pinjam kan..hehehe..tp mmg x sabor nak baca buku ni..

kita matang atas tanggungjawab kita pada masa hadapan, bukan atas pengalaman silam. Namun pengalaman masa silam adalah ubat kekuatan untuk kita bangkit dari kesilapan, untuk masa hadapan yang lebih baik

P.S: Buku ni sgt sesuai bg yg sedang mencari cinta, membina cinta dan mengukuhkan cinta.

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..Ingin ku beri tahu padamu..

Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..

Orang tua yg begitu sempurna..

Dengan cinta yg begitu membuncah..

Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..

Maka, padamu ku katakan..

Saat Allah memilihmu dalam hidupku,

Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..

Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..

 

Padamu yang Allah pilihkan untukku..

Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,

Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..

Maka, ketika Dia memilihmu untukku,

Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.

Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..

Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..

Karena kelak kita akan satu..

Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,

Kau dan aku akan menjadi ‘kita’..

 

Padamu yg Allah pilihkan untukku..

Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,

Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..

Maka ketika Dia memilihmu untukku,

Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya..

Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..

Itulah visi pernikahan kita..

Ibadah pada-Nya ta’ala..

 

Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..

Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..

Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..

Maka, ketahuilah..

Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,

Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..

Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..

Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..

Namun tatap mataku, tersenyumlah..

Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..

Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..

Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..

Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..

 

Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..

Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..

Maka dimataku kau adalah yang terindah,

Kata2mu adalah titah untukku,

Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..

Maka kalau kau berkenan ku meminta..

Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…

Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..

 

Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…

Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..

Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..

Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,

Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..

Yang darahnya mengalir darah syuhada..

Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..

Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..

Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..

 

Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…

Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,

Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..

Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..

Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..

 

—–@***@—–

 

 

Credit to: Aztriana 180610/ 01’50 Makassar

Cinta dan Harapan

Awk pnh cakap…kerna sekali cinta, aku tetap cintadan sy percaya itu, dr hr pertama awk bertentang mata dgn Saif 2 tahun yg lepas, dengan yakinnya awk ckp thats the man I looking for… Sinar kebahagiaan terpancar di mata awk n saya happy sgt waktu tu akhirnya hati awk terbuka untuk menyambut salam cinta dari seseorg, sbb sy tahu awk ni jenis yg susah utk terima cinta seseorg. Tgk la ms belajar dulu, ada 2-3 org cuba tackle awk..awk wat xde pape je..awk lyn deorg cam biasa je..ye la kan..kita xleh la nak tolak org dgn cara keras..xtau kan hati org…dgr citer org llk kalo berdendam…dasyattttt! [betul ke???]

Satu hr awk ckp, Saif nak breakOMG! Knp plk??? Xde angin…xde ribut..alasan Saif..dia dpt awk, tp jiwa dia kosong..apasal camtu pulak??? katanya lg mungkin awk dan Saif di 2 tempat yang berbeza…cinta jarak jauh la tu..awk selalu busy..xde ms utk dia..tp kan awk ada usaha utk cr keje kat tempat Saif kan? Sy nampak awk cool je..x nangis…x marah2…x mengungkit…x frust sampai tertonggeng.. [tp sy tau, kat dalam tu ujan lebat kan???] bl sy tanya, awk x marah ke dengan pe yg Saif buat ni??? Awk jawab…mmg sy kecewa, tp sy x mampu nak marah dia, x mampu nak benci dia, sbb sy sayangkan dia. Awk ckp lagi…”kalo seseorg tu pergi dari hidup kita, relakan dia. Tidak perlu rasa kecewa dan marah, sekurang-kurangnya dia pernah hadir dalam hidup kita, dia pernah buat kita bahagia. Satu lagi ayat awk yg jgk terkesan kat hati saya If you love someone, set them free. If they come back theyre yours, if they dont they never were

Baru-baru ni, awk bgtau sy Saif contact awk blk..Saif siap tanya…Awk sudi terima saya lagi???
mesti susahkan awk nak bt keputusan. If u ask me, dah tentu2 sy jawab NO..ye la, apa yg dpt sy simpulkan dr cerita2 awk selama ni, Saif ni x tetap pendirian la..suka berubah2..cari awk bila perlukan awk..buat derk bila x perlu..pe la yg si Saif ni cari ye????? Awk terima Saif kembali dalam hidup awk lg, dan Saif spt biasa…suka berubah2…hr ni ckp lain, esok ckp lain, cerewet lak tu..awk x letih ke dgn Saif ni? Saya tahu awk cuba berubah menjadi lebih baik di mata Saif dan Saif akui hakikat ini..u said to Saif Ive changed a lot, changed to be better n thanks to u for all the criticizes, suggestions n requests. U know what, 1 thing that never changeMY LOVE FOR U.. it will never change! I Love U since the 1st day we met..I love U more day by day …erm…so sweet!

Awk pnh bgtau saif suruh awk cr spareWTH! Ade ke patut si Saif ckp camtu? Suka-suki dia je…ingat senang2 camtu je ke? Pompuan kalo dah serahkan hati kat somebody…selamanya la mcm tu tau! See, awk x nampak lg ke? Awk x rasa key g Saif ni buat awk mcm pelabuhan..tempat dia singgah bila dia sunyi.. Tp….sy suka, awk x cepat melatah…and I like ur response to Saif.

NO DEAR, I WON’T. I’m a bit disappointed w ur statement, sampai hati dear ask ayg to find another one. As I told u before, I gv all my heart to u, so no one can replace.

My dear Saif, I don’t want us to give up too soon this time. Give our love a chance to grow n bloom as we wish. I believe for u n me the sun will shine one day. If u wishes some time, yes u can have it…but in the meantime pls don’t deny me. I just want to play my part to win ur heart. I’ll pray you’ll have a change of heart and pls have a confidence in me.

awk x pnh berhenti mencintai saif sejak dr hari pertama hingga sekarang, walaupun mcm2 yg telah awk dan Saif lalui…ai bertuah la si Saif tu..awk cintakan saif sepenuh hati…tp dia??? Walaupon gitu awk ttp menangkan Si Saif…awk ckp Saif cuba untuk cintai awk dan Saif perlukan masa..masihkah ada harapan di situ???..awk percaya dan yakin dgn Saif dan awk jd kuat dgn harapan tu.

Mcm ni lah..sy larang pun awk bknnya nak dengar…sbb pilihan kan di tangan awk.. awk boleh bg Saif peluang…tp sy harap awk jgn terlalu berharap ok..bila awk buat mcm tu, awk takde la akan rs kecewa sgt bila apa yg awk harapkan x menjadi, dan tiap kali lepas solat awk doa camni

Ya Allah…

Tuhan yang maha mengetahui segala sesuatu, yang maha mengetahui apa yang tersirat dihatiku, dan Engkau jualah yang menetapkan jodoh pertemuan dan hidup mati setiap insan

Ya Allah…

Sekiranya dia adalah jodoh terbaik bagiku, maka satukanlah hati kami, berkatilah ukhwah kami agar sentiasa dlm keredhaanMU, semaikanlah kasih sayang di antara kami, didiklah hati kami agar dapat menerima kelebihan dan kekurangan diri masing2, dan jadikan kelebihan dan kekurangan ini saling lengkap-melengkapi..

sekiranya dia bukan jodoh terbaik bagiku, hilangkanlah perasaan yang sementara ini, biarlah kami tetap bersaudara sebagai saudara seIslam, lantaran itu temukanlah kami dengan jodoh yang soleh/solehah yang dapat mendidik kami ke arah keredhaanMU.

aminn..

Indahnya doa ni kan?…dan awk bgnlah di sepertiga malam untuk solat hajat n istikharah. InsyaAllah…Allah akan tentukan yang terbaik untuk awk dan Saif.

P.S:
Don’t despair and never lose hope coz Allah is always by your side.

To Saif: Bukalah pintu hatimu, berikan dia satu ruang di situ agar dapat dia mencuri hati mu…hargailah dia yang mencintai awk sblm awk kehilangan dia dan cintanya.

Epilog Rindu

Hayati bersama…..

 

 

Bila bunga-bunga kelayuan berguguran…

 Bagaikan pelangi selepas hujan reda

Indah berseri mewarnai alam

Beburung berterbangan riang berkicauan

Tiada lagi mendung semalam

Damainya di hati bila terpandang wajahmu

Manis senyuman menghulurkan salam

Lembut tutur bicara tersusun bahasa

Hapus sudah titis airmata

Kenangkan suka dan duka yang dilalui bersama

Indahnya kenangan yang pernah tercipta

Hindarkan persengketaan, jernihkan kekeruhan

Bara amarahmu jangan dinyalakan

KASIH dan SAYANG membentuk titian rindu

Menghubungkan hati yang lama terpisah

Mengeratkan lagi ukhuwah

Yang lama telah terbina

Bahagia dalam maghfirahNya

Oh… indahnya jalinan KASIH SAYANG

Tidak sempurna iman, tidak bernama insan

Andai permusuhan dibiar berterusan

Leburkan keegoan, hulurkan kemaafan

Semoga sentosa dalam keredhaan

Tinggal duri-duri yang mencalar melukakan…

Tajuk Nasyid : Epilog Rindu

Artis : Inteam

Album : Damba Kasih