Wordless Wednesday

P.S: Really want this skirt!

Advertisements

Saya ketika ini…di saat ini…

P.S: hanni, raise your hand and pray…

“Tiada tuhan kecuali Allah Yang Maha Besar lagi Maha Penyantun, tiada tuhan kecuali Allah Tuhan “Arasy Yang Maha Agung, tiada Tuhan kecuali Allah, penguasa langit-langit dan bumi, Penguasa ‘Arasy Yang Mulia.”

sumber: http://www.resepirahsiaku.com

30 Hari Mencari Bahagia

Salam kebahagian untuk semua

Dah lama sangat x update blog ni..bln 10 n 11 a bit busy..kalo tgk entry2 pendek sblm ni [bukan entry pun, tajuk je]..asik away je kan?? asik2 outstation..penat mmg penat..byk benda yang nak ditulis dan dikongsi..tp x sempat..[alasan]. Lagipun notebook dah xde..dua2 kene amik masa rumah kene pecah hr tu.[sedih]…tp itu la..sejak akhir2 ni mcm2 plk dugaan menimpa..baru2 ni terlibat dengan accident on da way nak ke Melaka [outstation lagi]..Alhamdulillah tuan kereta xde pape..cuma mr. persona la yg tercedera..

Xpe la..lupakan perkara2 yang x best ni..fikirkan yang positif je..mesti ada hikmah setiap perkara yang berlaku..so tabah n redha hadapinya.

So, entry kali ni sy nak share tips-tips mencari bahagia. Saya dapat ilmu ni masa p kursus kecemerlangan di Genting. [wah…wah kemain lg..kursus di Genting..hehe]

30 Hari Mencari Bahagia

Hari 1: Ucapkan TERIMA KASIH mulai hari ini dan hari-hari berikutnya

Hari 2: Lihat hanya yang terbaik dan mengakui kekurangan yang ada

Hari 3: Mula melaksanakan kerja-kerja yang baik dan mulia

Hari 4: Akui kesilapan dan maafkan diri anda

Hari 5: Bersabarlah apabila merasa marah dan menerima  kritikan

Hari 6: Tunjukkan kemesraan pada yang tersayang

Hari 7: Jadilah seorang yang pemurah

Hari 8: Lihat yang terbaik ada pada orang lain dan jangan prejudis

Hari 9: Belajar menerima apa saja/ bersyukur seadanya

Hari 10: Kongsikan ilmu-ilmu yang ada dengan orang lain

Hari 11: Raikan hari penting bersama –sama

Hari 12: Jangan mudah bersangka buruk dan mulakanlah persahabatan

Hari 13: Ubah diri anda

Hari 14: Hormati perasaan orang lain

Hari 15: Sentiasa menjaga kerahsiaan

Hari 16: Hargai segala jasa baik dan pengorbanan orang lain

Hari 17: Berilah pujian tanpa teragak-agak

Hari 18: Lupakan kisah lama dan fokus pada masa depan

Hari 19: Jadilah seorang yang asertif

Hari 20: Atasi perasaan sedih / menyesal

Hari 21: Elakkan  perasaan untuk berebut kuasa

Hari 22: Buang  perasaan  dendam  yang  ada

Hari 23: Hentikan  kritikan  yang  tidak membina

Hari 24: Terima dan hormati orang lain seadanya

Hari 25: Berikan  galakan dan dorongan

Hari 26: Gunakan kata-kata yang positif

Hari 27: Bergembiralah dengan lawak jenaka

Hari 28: Berikan hadiah /cenderamata

Hari 29: Sebarkan berita gembira dengan orang sekeliling

Hari 30: Sentiasa bersyukur dengan apa yang ada

Sumber: Ceramah Pembinaan Personaliti & Keyakinan Diri oleh Jowel Bin Hj. Hassan, Pegawai Psikologi, Bahagian Agama dan Kaunseling PDRM

P.S: Jika bahagia yang difikirkan…maka bahagia yang akan dikecapi..

i’m sorry, i love you, thank you

b        u        t

a      n      d

for everything….

P.S: Those are words which can best make people happy in this world!

Fly me to the moon

Fly me to the moon and let me play among the stars

Let me see what spring is like on Jupiter and Mars

In other words, hold my hand

In other words, darling…kiss me

Fill my heart with song and let me sing for ever more

You are all i long for, all worship and adore

In other words, please be true

In other words, I love you

P.S:  If you have the thought of giving your heart bit by bit, that is a start. I have started.

Sekadar nak buat semua tersenyum…

BOSS & I

When I Take a long time to finish,
I am slow,
When my boss takes a long time,
he is thorough

When I don’t do it,
I am lazy,
When my boss does not do it,
he is busy,
  

When I do something without being told,
I am trying to be smart,
When my boss does the same,

he takes the initiative,


When I please my boss,

I am apple polishing,

When my boss pleases his boss,
he is cooperating,

When I make a mistake,
you’re an idiot.

When my boss makes a mistake,
he’s only human.

When I am out of the office,
I am wandering around.

When my boss is out of the office,
he’s on business.

When I am on a day off sick,
I am always sick.

When my boss is a day off sick,
he must be very ill.

When I apply for leave,
I must be going for aninterview
When my boss applies for leave,

it’s because he’s overworked


When I do good,

my boss never remembers,

When I do wrong,
he never forgets

Kredit to Krishna Kumar