Meraikan Kasih di Langit Syurga

Last few days jalan-jalan kat Jusco…nak cari hadiah.. hadiah besday. Actually xde idea nak belikan apa..masuk kat Popular..terus terpandangkan buku ni.. baru je belek 2-3 pages..terus jatuh cinta..tanpa fikir panjang terus je amik n bayar..

Balik umh..ingat nak la baca…tp x baik la kan, baca dulu buku tu,,lg pun tu kan hadiah..lps bg pada tuannya, then mtk la pinjam kan..hehehe..tp mmg x sabor nak baca buku ni..

kita matang atas tanggungjawab kita pada masa hadapan, bukan atas pengalaman silam. Namun pengalaman masa silam adalah ubat kekuatan untuk kita bangkit dari kesilapan, untuk masa hadapan yang lebih baik

P.S: Buku ni sgt sesuai bg yg sedang mencari cinta, membina cinta dan mengukuhkan cinta.

Advertisements

Ayat-Ayat Cinta – Habiburrahman El Shirazy

Inilah novel pertama yang saya beli sendiri. Dibeli pada March 28, 2009 (Sabtu) di Pustaka Mukmin, Jalan TAR.

Disebabkan novel ni la saya mula minat baca novel melayu…sblm2 ni x berapa minat sbb tau jalan citer mesti lebih kurang sama… lelaki kacak, anak orang kaya, kereta besar, perempuan cantik, cinta 3 segi stereotype! Ok, xmo komen lebih2 psl ni..hehehe

Novel Ayat-Ayat Cinta ni mmg best. X rugi beli dan baca. Lebih seronok baca novel ni berbanding tgk movie Ayat-Ayat Cinta. [leh tgk kat Youtube] Feel lebih sket bila baca..hahaha..susunan ayat-ayat dalam novel ni mampu buat saya membayangkan keadaan yang digambarkan dengan indah.

Ok, ni antara kandungan yang menarik dalam novel Ayat-Ayat Cinta ni..

 

Bidadariku
Nama mu tak terukir dalam catatan harianku
Asal usulmu tak hadir dalam diskusi kehidupankan
Wajah wujudmu tak terlukis dalam sketsa mimpi-mimpiku
Indah suaramu tak terakam dalam pita batinku
Namun kau hidup mengaliri pori-pori cinta dan semangatku
Sebab
Kau adalah hadiah agung dari Tuhan untukku
Bidadariku
 

Fahri menulis catatan ini menunggu hadiah agung dr Allah, yang diyakini pasti akan datang… iaitu wanita solehah yang bakal menjadi bidadarinya, yg akan dicintai sepenuh hatinya, yg diharap menjadi teman seperjuangan menyulam masa depan dan meniti jalan Ilahi.

Ya Allah, kekalkan cinta kami di dunia dan akhirat. Ya Allah masukkan kami ke dalam syurga FirdausMu agar kami dapat terus bercinta selama-lamanya.

Aisha berdoa setelah azan berkumandang. Ketika ini mereka berbuka puasa di penjara. Fahri dipenjarakan di atas tuduhan merogol, dan Aisha tidak jemu memberi sokongan pada Fahri dan tidak sedikit pun dia goyah.

 p.s.: Teladan orang-orang yang bercinta adalah Baginda Nabi Muhammad s.a.w. Cinta sejati adalah cintanya sepasang pengantin yang telah diredhai Tuhan dan didoakan seratus ribu malaikat penghuni langit.Tak ada perpaduan kasih lebih indah dari pernikahan.

 

Where rainbows end

Thursday, 10.08 PM, just finished reading a novel titled Where Rainbows End. Such a lovely story!!. Rugi tak baca. Novel ni lain dari yang lain. Memang tak leh stop baca novel ni. Abeh je satu bab…rasa nak sambung lagi..padahal tengah ada keje lain..hehehe Boss, sorry keje lambat sket ye… Cara penyampaian novel ni agak berbeza..semua ceritanya melalui emails, surat-surat, notes and chats…

 Ni antara best part of the story…

 1st – Surat Alex to Rosie

 You deserve someone who loves you with every single beat of his heart, someone who thinks about you constantly, someone who spends every minute of every day just wondering what you’re doing, where you are, who you’re with and if you’re OK. You need someone who can help you reach your dreams and who can protect you from the fears. You need someone who will treat you respect, love every part of you, especially your flaws. You should be with someone who can make you happy, really happy, dancing-on-air happy.

 2nd – Surat Alex to Rosie

 My dear Rosie,

Unbeknownst to you I took this chance before, many, many years ago. You never received that letter and I’m glad because my feelings since then have changed dramatically. They have intensified with every passing day.

I’ll get straight the point because if I don’t say what I have to say now, I fear it will never be said. And I need to say it.

Today I love you more than ever; tomorrow I will love you even more. I need you more than ever; I want you more than ever. I’m a man of fifty years of age coming to you, feeling like teenager in love, asking you to give me a chance and love me back.

Rosie Dunne, I love you with all my heart. I have always love you, even when I was seven years old and lied about falling asleep on Santa watch, when I was ten years old and didn’t invite you to my birthday party, when I was eighteen and had to move away, even on my wedding days, on your wedding day, on christening, birthdays and when we fought. I loved you through it all. Make me the happiest man on the earth by being with me.

Please reply to me.

 All my love,

Alex

 

3rd – Antara quotes yang menarik

 

“Sometimes fate just can’t stop meddling….”

“When you felt the silence with someone, it meant they were ‘the one’…”

“Mistakes are the portals of discovery”

“Look beyond, see the possibilities, smell the success, taste the rewards”

“Every small thing grows when you nurture it. Love is just the same”

“Soulmates have a knack of finding their way to one another”

 

 Memang tak rugi baca novel ni…ada happy, sedih dan kelakar. Hrmm baca sendiri la, baru tau..

 Word of the day:

  1. Pandemonium – a very noisy place, wild confusion
  2. Impeccably – having no flaws, perfect, Incapable of sin or wrongdoing
  3. Gallivanting – To play around amorously, flirt
  4. Cynic – a person who believes the worst about people or the outcome of events

 

YEAY..YEAY.., can move to next novel..Can’t wait..hehehe… ok la, need to rest for a while..isi perut will biscuits…then… Boss, I’ll continue my work!

p.s. I Love You – layannnnnn…

p.s. I Love You

Sekarang ni tengah layan novel p.s. I Love You by Cecelia Ahern. Best juga novel ni. Cerita pasal Holly meneruskan hidup setelah kematian suami tercinta disamping keluarga dan sahabat yang begitu supportive. Actually baru je baca beberapa chapters, maklumlah malam je ada untuk layan novel ni. Lepas abeh novel ni layan movie nya pulak.. ;;)

Dalam Mihrab Cinta

Hari ahad… tak tau nak buat apa…Actually plan nak balik Ipoh, tapi kene cancel sbb my sis Asila datang KL, katanya nak buat assignment. Ok la, temankan dia kat sini. Jadi ada masa yang terluang ni layan novel “Dalam Mihrab Cinta”. Birthday present from a fren. Thanks Fiza! 

Dalam Mihrab Cinta

Dah abeh baca…dan ini yang sy dpt kutip dr novel ni.. 

  1. Yang sudah terjadi biarlah berlalu. Macammana diratapi sekalipun ia tetap tidak akan kembali. Jodoh itu kadang-kadang perlu dicari, tetapi kadangkalanya datang sendiri tanpa perlu dicari. Adapun yang paling penting adalah dekat dengan Allah dalam keadaan susah dan bahagia, keadaan senang dan sedih. (page 83)
  2. Sabda rasulullah “Semua perkara bagi orang mukmin itu baik. Jika mendapat nikmat bersyukurlah, dan jika mendapat musibah bersabarlah. Semoga musibah ini menjadi pahala” (page 89)
  3. Memang benar manusia tidak dpt dinilai dari label atau julukan yang disandangnya. Adapun yang menentukan manusia hanya IMAN.  (page 332)

Erm..untuk selanjutnya, dapatkan novel n baca sendiri, baru best. (“, )

 

Sumber: Dalam Mihrab Cinta, karya Habiburrahman El Shirazy.