“Don’t you ever say it again!”

“Don’t you ever say it again!” someone warned me. Mulanya tak faham kenapa ayat ni timbul. Kini saya mengerti!

 

Apa perasaan anda bila anda bertanyakan tentang sesuatu pada seseorang, dan seseorang memberi jawapan “I don’t Know” atau “Ntah, tak tahu” ??? padahal anda sangat mengharapkan jawapan darinya, biar pun tidak berapa tepat, namun ada jawapan. Bukannya “I don’t know” atau “Ntah, tak tahu”. Adakah anda merasa kecewa dengan jawapan sebegitu??? Ya, tentu sekali. Sebenarnya jawapan tanpa kita sedari, telah mengecewakan banyak hati.

 

Jadi, buangkanlah jauh2 perkataan tu dalam kamus hidup kita. Bukan nak berlagak pandai, bukan juga tak mengaku yang kita tak tahu.. Pernah terfikir kenapa jadi tak tahu, sebab tak ambil tahu. My boss always said, never say I don’t know, even we really don’t know. Say, I’m not so sure, but I’ll find out soon”. Sebab bila kita kata “I don’t know” atau “tak tahu”, kita akan stop kat situ, takkan ada usaha susulan untuk ambil tahu. Tapi bila kita kata “I’m not so sure, but I’ll find out soon” kita dah janji pada yang bertanya dan juga diri kita untuk ambil tahu.

 

Thanks for remind me! Yes, I’ll never say it again!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: