Syurga Cinta

Last friday night, sy p tengok movie syurga cinta kat midvalley..dengar comments org lain katanya best cerita ni. Maka my fren and I pergi la tgk movie ni..erm..best cerita tu..tak mcm cerita2 cinta yg lain…byk msg dan pengisian, yg mmg perlu disampaikan kpd remaja2, dewasa2 yg nak bercinta n tengah bercinta. Ok kat sini sy nak kongsi apa yg sy dpt dr cerita ni..

“Allah sengaja hilangkan mentari, kemudian DIA datangkan pula guruh, puas kita menangis tercari-cari mentari, rupa2nya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang cantik”..ayat ni dah lm ada dlm kamus sy since sy masuk UM..bila something came up and make me upset..sy selalu ingat ayat ni..ayat ni pujuk kita spy sentiasa berasngka baik dgn Allah..Allah uji kita dgn something sbb DIA nak bg kita something better.
 
“Jodoh telah ditentukan oleh Allah, dan kita sebagai hambanya berusaha dan tawakkal agar mendapat jodoh yg diredhai Allah”.. ini mmg benar n tak boleh disangkal lagi..tp x bermakna kene duduk n tunggu je..kena keluar bersosial dan tambah kenalan..ni dgr dlm ceramah ms kat UM..penceramah ms tu Dr. Fadhilah Kamsah n Dr. Masyitah Ibrahim.
 
“Jika kita mencintai seseorang, dan bila dia terpaksa pergi di atas sebab2 tertentu, jgn la kita bersedih atau rasa marah. sbb sekurang2nya dia pernah membahagiakan kita”.. ada betulnya ayat ni..x guna frust sampai tertonggeng2 n marah meluap2, akan tersiksa jiwa..at least dgn kehadirannya kita pnh rs bahagia..dan yg plg penting pengalaman n ilmu yg dpt dijadikan panduan untuk jd yg lbh baik for the future
 
“cinta dan hati sy adalah untuk org2 yg ikhlas mengenali sy dan bukannya untuk dipersenda”….sbb tu ada org susah sgt nak terima somebody dlm hidup dia..rs takut dipersenda..tp once dia nampak keikhlasan org tu, dgn senangnya hati terbuka untuk terima..jadi, ikhlaskan diri kita untuk kenal siapa diri dalam mengenali org…InsyaAllah kita jugak akan mendapat keihlasan n ketulusan hatinya.
 
“Jadilah wanita seperti di dalam kaca…susah digapai dan disentuh. Hanya yang layak dan mampu dapat memilikinya”…kita, wahai gadis sekelian…jaga lah diri kita, jaga akhlak kita, jagalah maruah kita, jaga lah maruah keluarga..kalo kita tak jaga..sape lagi nak jaga kan? tambahan kita berjauhan dengan keluarga kerana tugas..hidup mmg byk cabaran, so kita kene tegas, jgn mudah terpengaruh..dan yang paling penting doa dengan Allah supaya kita sentiasa terpelihara…aminnn
  
dan ilmu yang paling berharga…
 
Jodoh dari Syaitan
Berkenalan , kemudian pasangan tersebut melakukan maksiat , mendapat anak dan kemudian mereka berkahwin.
 
Jodoh dari Jin
Jodoh yang menggunakan kuasa bomoh/syirik. Lelaki tersebut mencintai wanita tersebut ,tetapi wanita tersebut tidak menyukai lelaki/menyintai lelaki itu, Kemudian Lelaki tersebut menggunakan bomoh untuk mengahwini wanita tersebut. Dan mereka pun berkahwin tapi bukan di atas kerelaan wanita sebab telah diguna-guna.
 
Jodoh Dari Allah
Pertama kali bersua, ada perasaan yang menusuk dijiwa..mereka cinta antara satu sama lain. dan kemudian mereka berkahwin . dan insyaalah sehingga ke akhir hayat. itulah di panggil sebagai SYURGA CINTA

3 Comments (+add yours?)

  1. anna
    Jun 01, 2009 @ 07:39:39

    hmm suke gak tgk citer neh…on input …mmg byk le yg leh share in this story…byk penekanan on islamic knowlegde….but in term of story dia…agak simple bg sy…terlalu mudah utk teka ape ending dia…and lakonan agk byk kaku di penglihatan sy… =) ekekek..byk lak komen…leh jadi pengkritik bebas neh…

    apa2 pun keep it up…and kire yg mana baik jadikn teladan…yg buruk jadikn sempadan…

    Reply

  2. danz
    Jun 01, 2009 @ 08:57:04

    amboi…dah tgk citer tu ek..hm..siap ulasan lagi tuh.. komen yang bagus.. semoga memberi peringatan utk kita semua.

    Reply

  3. blue2bee
    Jun 04, 2009 @ 15:52:17

    nice blog🙂
    do visit mine : 4ayesha.blogspot.com

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: